Tuesday, June 9, 2009

FALLET GUILLOU

Fallet Guillou


Jan Guillou är ett tragiskt fall.Vad jag bevittnar gör mig egentligen bara ledsen.Den unge man som en gång väckte vår odelade beundran genom att vägra söka nåd hos IB-affärens cyniska regering, och som utstod ett år i fängelse hellre än att söka nåd och därmed moraliskt sanktionera statsmakternas rätt att avlyssna och registrera medborgarnas åsikter, har nu förvandlats till en högröstad och vulgär åsiktspolis med den nya medborgarrättsrörelsen högst upp på en brokig lista av fiender.
Hans utveckling har inte varit bra. Publika framgångar med litterär våldsunderhållning har gjort honom stöddig .Helst borde man kanske förbigå honom med hänsynsfull tystnad.
Men i sin dumma och onödigt högmodiga artikel i Aftonbladet i söndags ( 7.6.09)bidrar han aktivt till ett intellektuellt missförstånd som dock i allmänt intresse måste förebyggas.Den nya medborgarrättsrörelse som nu bryter fram på många olika håll i det publika rummet och senast tog sig uttryck i Piratpartiets spektakulära framgång i Europavalet, är en integritetsrörelse.( Herr Reinfeldt har ännu inte fattat vad som berövade honom all framgång i EU-valet;det var hans återstående liberaler som omedelbart reagerade på FRA-lagen)
Den går inte,som Herr Guillou egendomligt nog tycks tro, ut på att legitimera stöld av upphovsrätter.Den är en försvarsrörelse för hotade medborgarrätter ,i princip samma slags rätter som Jan Guillou en gång i tiden så modigt försvarade.
Med upphovsrätterna är det så, att när en revolutionerande teknologi förändrar deras förutsättningar måste de anpassas till den på ett sådant sätt att fönstret inte öppnas för en polisstat. Det finns naturligtvis i det längre perspektivet lösningar som inte leder till en ny IB-affär.
Det var alltså det Piratpartiet handlade om, Stupid !
Att Guillou inte inser detta vittnar, antingen om att hans intellektuella gåvor inte riktigt är vad de har varit, eller att han har förvandlats till en grovhudad självupptagen cyniker.
Kanske är det nu dags att han tar med sig sin Plåt- Nicklas,Riddare Arnt, och rider bort i den solnedgång som är kiosklitteraturens sorgliga öde.

19 comments:

 1. *applåderar*
  Stort tack! :)

  ReplyDelete
 2. Hej Lars!
  (Och tack för senast)
  Väl skivet. Efter att ha läst Guillous kolumn i söndags gick jag direkt till valurnorna och röstade på Piratpartiet.
  Hälsningar
  Johanne Hildebrandt

  ReplyDelete
 3. Ett bra klargörande, möjligtvis bortkastat på Guillou, som har sina ekonomiska intressen att försvara.
  För oss andra värdefullt.

  ReplyDelete
 4. Mycket klarsynt!
  Jan Guillou tillhör en generation kulturarbetare med vänstersympatier, som väljer att ställa sig på storföretagens sida, samtidigt som han anser sig göra det motsatta: skydda de svaga från kapitalismens avarter. Han tror att tekniken för utvecklingen framåt, men industrialismen tillhör och tjänar enbart några få som kan profitera på produktionen. I den digitala världen upphävs dessa förhållanden. Den tillhör de innovativa medborgare som skapar den och använder den.

  ReplyDelete
 5. Jag gjorde precis som Hildebrandt. Hade mina tvivel om PP innan jag läste Aftonbladet, gick raka spåret in i vallokalen och röstade. Piratpartiet förstås :)

  Kan Guilliou ha en "hidden agenda" måntro? Vill han att piraterna skall växa sig starka? Man kan ju börja undra.

  ReplyDelete
 6. Jag kan inte annat än älska detta.

  /Per

  ReplyDelete
 7. Bra skrivet. Vad härligt att fler och fler vågar stå emot trycket och värna om integriteten.

  ReplyDelete
 8. Applåder från Västra Aros & Anund

  ReplyDelete
 9. Klokt skrivet... tyvärr har den gode Guillou nog alltid varit densamme, men i ungdomen kan det råka falla sig så, att den som kämpar för sin egen karriär och sitt ego också uträttar ett och annat... han framstår numera som skräckslagen och livrädd och har gjort så sedan i vintras när Monica Antonsson bok om Mia Sanningen om Gömda kom ut. Och hans förlagspartner och därmed förlaget kläddes av.


  Han känner nog att han har satsat på fel häst, något som kommunister och vänstern har känt länge, men hitills har många av dem haft monopolplatser i gammelmedierna... av gammal och ingrodd vana. Och ständigt har han genom åren gjort bort sig, men alltid kunnat få komma tillbaka... men han är gammal, verkligen mycket äldre än du Lars och då menar jag inte fysisk ålder. Förstås.

  ReplyDelete
 10. Lars!

  Nästan alla vet ju att högmod går före fall.

  Tråkigt att du blev så så totalt feltolkad av honom för du lyfte verkligen på hatten när du skrev och försökte förtydliga och förklara om hur internet har betydelse för den grundläggande literära friheten och de demokratiska processerna samt rättsäkerheten kanske inte konstigt att han kände sig oförstående för om man som Jan föredrar att skriva på sin Halda och inte kan ordna en egen uppkoppling eller hålla ordning på inkorg, utkorg eller papperskorg.

  Han borde åtminstone försöka lära sig läsa vad som skrivs på nätet. Skaffa ny hårddisk, flash minne eller utöka ram minnet, kanske byta grafikkort och rådgivare. Innan kontakten helt brutits och verklighetens sanning visar sig

  Det var efter hans artikel där han gick till angrep mot dig som jag bestämde.

  PP fick min röst. Dom har i alla fall förstått.

  De ser vikten av kultur och rättvisa och har visat att ofta när högmod går före fall. handlar det om ekonomiska särintressen försöker styra. Sanningar hinner ikapp oftast när man påstår saker som man inte rikgt begriper eller är personligt insatt i.

  Leroy

  ReplyDelete
 11. Han verkar få prata i radio i alla fall i sommar. :

  http://www.youtube.com/watch?v=VIoxxyHHj2E

  Lyssna bara på svaret på första frågan.

  !!!

  Vem har bestämt musiken?

  Vem har bestämt om att hålla hemlisar?

  Din fru? nej kontakterna har gått genom henne. En gammal man.


  Oj han har namnfobi. Pang i huvet. Läsa friviliggt!

  Sommar sommar sommar heter inledningen till sången Jan.

  Leroy

  ReplyDelete
 12. Det här kanske du missat då du varit i Texas men de pratar om motsägelser och antites. :

  http://www.youtube.com/watch?v=SN-jXzjGiRU

  I intervjun kring mönstringen.


  :-)roy

  ReplyDelete
 13. Är Jan Svensk medborgare idag eller har han fortfarande dubbelt medborgarskap?

  Vad var agendan, tanken, vilken strid eller sanning gällde det?

  För vems skull?

  Leroy

  ReplyDelete
 14. Filip och Fredrik klargjorde i alla fall en sak. :

  http://www.youtube.com/watch?v=s4x74oZKPtU

  Leroy

  ReplyDelete
 15. När jag talade vid riksdagshuset vid PP:s senaste demo då tog jag upp ett annat perspektiv a än de unga, Jag gled tillbaka till början av sextiotalet för att sedan gå framåt. Kampen för tryck o yttrandefrihet har som bekant alltid fått föras. Jan G var med då ,Lars G var med och jag tog just upp IB-affären. Vi tog dit just Lars Gustavsson på vårt möte i Eskilstuna när Jan G satt inne. Idag försvarar återigen Lars G rätten till att kunna ha sitt privatliv i fred. Jan G sitter "inne" i sin stuga numer och vägrar att komma ut och se vad som händer.Trist,jag kände också en ung Jan G. Ung och uppkäftig mot överhögheten.Vem är han uppkäftig mot numera???

  ReplyDelete
 16. Jag har letat nånstans att köpa ett exemplar av Tennisspelarna av dig Lars, men det står bara "slut" överallt.
  Kan det komma ett nytryck, eller nånstans man kan läsa texten iallafall?
  Eller kanske inläsning av boken att lyssna till...?
  Blivit intresserad av litteraturen, men hittar ingenstans.

  ReplyDelete
 17. Lars!

  Jag har försökt göra en sammanfattning av Elfvings intervju. :

  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1786930&BroadcastDate=&IsBlock=1

  Men om man inte orkar lyssna till allt så kan man hoppa till det man finner intressant. :

  ca 01.24 in i programet börjar Intervjun.- "Par sen 20-år, brölopp - utesluta kyrka om man inte tror, borgelig vigsel mm. Kännt varandra sedan Norstedt 1974- Vem stötte på vem? Förhållande - Ge varandra utrymme. grunduppfattningar. Ljus på Jan - Inga problem. däremot irriterad privat. Omvänt förhållande? - Författare - förläggare. Vem underordnar sig? Order givningen är mycket strikt - pösmunk."

  06.36 . Musik - There´s a reason- Let your love flow- Bellamy Brothers
  intervjun börjar åter vid:

  09.35 in i Programet.- " Han är så snäll, förvånar mig inte, kallad velputte och i sina strider väjer han sedan inte ett dugg. Drar ofta i krig, spolar av sig blodet. När jag var ung.....

  60-talet och 70-talet var hårt. I IB-affären avslöjade JAG och Peter Bratt en hemlig spionorganisation."

  13.25 - "Svårt att inte vara hatisk mot alla lögner."

  13.59 - "Inte säga hela sanningen i första reportaget."

  14.40 - "Politiska Martyrer."

  16.25 - "Nordstedst anställde inkompetenta Idioter i ledningen - förhör eller intervju, stollar. (1999)"

  17.00 Lyckosam timing- Jan gå och jag gå. Musik igen - Damernas dans! ( Blå vägen hem!) - Vad ser du hos mig? - Pernilla Andersson och Svante Thuresson

  20.50 - "Yrkesmemoarer - Skämmigt mycket! Tillfälligheter. Avslöjanden oftast något som andra glömt bort.
  Politiskt medvetna åren, År ute i Kylan. inget arbete, etablisemanget, Recordmagasinet -vämen , Hamilton och Arn serien. Jätte intressant"

  22.30 - "Så skriver Jan om eftersom han inte är dator skrivare, så skriver han ju om på sin gamla hackiga skrivmaskin."

  23.30 "Yrkesförhållande."

  24.11 (Musik - Fredrik Johansson -Smile.) (Wonder Why?)

  00.23 - Återstart Intervju.

  00.38 - "Åren i Kylan"

  01.05 - "Överheten, publicistklubben, kloakråttan med dom gula betarna. tog till flaskan, naturen och jakt.
  Titta på naturen. - Gråter jämt och till allt- könslosam och folk kär."

  04.20 - Folk kär -Arn, Eva, Nordstedt

  05.15 - "Bufflar, formad i ett stridstillstånd på 60-talet. - Bryter nacke av sig själv då man får ta som kollumnist ibland."

  05.50 - "Musik - Lilly Allen- Med låten LDM (Lies)"
  09.00 - "Konflikter livsnödvändigt- Ångra, ta ut svängarna."
  10.10 - "Direktörer, dra alla över en kam. De njuter när dom jagar."
  10.55 - "Distinktion. Förlagsdirektörer en annan sak."
  11.45 - "Kan inte sända mail. - men läser tusentals mail.11.55 Kan Googla på Eniro. 45 år skrivit på Yrkessmässigt på mekanisk skrivmaskin. Fungerande förlänging av min tanke från hjärnan till fingertopparna"
  13.34 - Musik -Paint it black från Rolling Stones-Jan fick önska och bestämma.
  17.28 - Åter Intervju - 18.00- Aftonbladet - Predikstol.
  18.58 - "Sommarpratare, Döden - Myrdal, skatten - samhällskritiker."
  20.10 - "Släckten och vänner behöver jag inte bry mig om."
  21.58 - Frivillig läsning - läst mig själv eller personangrepp på mig själv.

  21.39 - Samtidshistoria - Blodiga inslag, Våld människan starkaste yttrycksmedel.
  22.50 - Arn
  23.00 - Sommar -Danmark och Italien. Sova läsa och bada. -frivillig läsning

  23.35 - Musik- Stora Darren- Göran Samuelsson.


  Liten samanfattning så man kan hoppa mellan det man finner relavant om man har dator och kan välja att lyssna på det man finner intressant eller relevant.

  Tror nog Ulf valt låtarna med eftertanke, det verkar så.

  Man väljer väl sina strider och vilka väderkvarnar man pratar för eller emot?


  Leroy

  ReplyDelete
 18. "Jan är äldre än du Lars" sa någon i kommentarsfältet. Så sant: Guillou är kvar i stenåldern med sin vägran att skriva på ordbehandlare/dator.

  Och nu har Guillou skjutit sig i foten med KGB-affären. Motsåndet mot PP var början till slutet...?

  ReplyDelete