Tuesday, March 29, 2011

Intellektuell humbug i Svenska Dagbladet

"Flera av de förhållandevis få formler som förekommer i boken framställs eller presenteras på ett felaktigt sätt, och matematisk terminologi används stundtals slarvigt."

Så skriver Helena Granström i sin recension av min bok "Mot noll.Matematiska fantasier intill det kungliga rummet" i SVD den 23 mars,en artikel som uppvisar ungefär samma grad av intellektuell energi som en död sill.Och som dessutom gör ett ovanligt fräckt försök med totalt ogrundade omdömen om bokens matematiska utformning,som råkar vara resultatet av ett samarbete med högt kvalificerade experter.
Eftersom inte bara jag utan även den kvalificerade matematiska expertis som jag självklart anlitade vid manuskriptets färdigställande, ställer sig totalt undrande inför denna konstiga anklagelse ,är det nog bäst,inte bara med tanke på SVD:s läsare utan också Helena Granströms eventuella fortsatta anseende som kritiker, att hon
snarast exemplifierar sitt påstående.
Alltså vilken eller vilka av bokens matematiska formler är felaktiga ? Vad är det som skulle ha framställts fel ? Och varför ?


För en kompetent recension av boken,se:
http://hd.se/kultur/boken/2011/03/19/logisk-lyrik/

2 comments:

 1. Hej Lars, har du några exempel på snillrik och rolig, inte nödvändigtvis elak, kritik i from av one-liners från den akademiska världen att dela med dig av?

  Det ska göras en tio i topplista här
  http://stardustsblogg.blogspot.com/2011/03/akademiska-sagningar.html

  ReplyDelete
 2. För Granströms svar, se:
  http://www.svd.se/kultur/kulturdebatt/fraga-och-svar-om-gustafssons-formler_6059301.svd

  ReplyDelete