Sunday, July 26, 2009

Fantastiska berättelser

Jag blir då och då tillfrågad,senast nu i en älskvärd kommentar av Lisa Marklund,om min science fiction.Den består alltså hittills av två samlingar korta berättelser;FÖRBEREDELSER TILL FLYKT från 1967 och DET SÄLLSAMMA DJURET FRÅN NORR från 1989.Båda finns sedan förra året tillgängliga i ett vackert band i serien "Atlantis väljer ur världslitteraturen" hos Atlantis under titeln FANTASTISKA BEÄTTELSER. Jag utesluter inte att det kan komma mer.Sagokretsen kring Dr Weiss och Fredegesiusbrödernas stulna intelligensförstärkare lockar.


lars g

3 comments:

 1. Är Förberedelser till flykt verkligen science fiction? Det skulle jag inte vilja hävda, precis som jag inte skulle säga att Borges skrev science fiction. Det minskar förstås inte min uppskattning av Förberedelser för flykt, som är avsevärd.

  Att få läsa mer om doktor Weiss låter alldeles ypperligt.

  ReplyDelete
 2. Dimfrost,
  det här med genrer är inte lätt, och Sci - fi hör till de tuffare prövningarna för den som vill ha klara och sakliga definitioner.

  FÖRBEREDELSER TILL FLYKT är väl inte så mycket naturvetenskaplig ( science - ), som filosofisk fiktion ( "Phi - fi" ? ) Men om Lars Gustafsson bara vore en bland många mindre kända författare skulle SF - avdelningen ändå vara den bästa platsen att börja söka efter boken.

  Om Shakespeare vore en nutida, knoppande screenwriter som - mot alla odds - fick sin MACBETH såld, då skulle den färdiga filmen annonseras som en psykologisk thriller.

  Men som det nu är, slår "Shakespeare" med någon marginal "Psykologiskt thriller" som varumärke. Och märket "Lars Gustafsson" behöver inte draghjälp av någon ytterligare etikett.

  Ändå talar Gustafsson alltså själv om "min science -fiction". Det klingar alldeles bestämt "osvenskt". Men han har ju levt länge i USA, där beteckningen används flitigare än här. Och som läsare har vi ju också förstått att han känner frändskap med mycket av den intressanta litteratur som brukar sorteras in under den rubriken.

  ReplyDelete
 3. Och Borges, även om han inte skrev SF, har varit en viktig inspirationskälla för mycket science fiction. Som för kretsen runt magasinet New Worlds som publicerade en del Borges.
  Förberedelser till flykt är väl snarare fantastik. Men sammankopplingen med Det sällsamma djuret... som är SF känns ändå naturlig.

  ReplyDelete